Samenwerken aan een persoonlijk doel

Samenwerken aan een persoonlijk doel

In je werk hoef je niet in je eentje aan persoonlijke doelen te werken. Als je het samen met anderen aanpakt kun je in korte tijd verder komen dan je denkt. Hoe persoonlijk je doel ook, je doet het nooit alleen voor jezelf – en je hoeft het niet alleen te doen. 

Boos, lang geleden

Als twaalfjarige ben ik na een incident boos en verdrietig opgestapt uit de vereniging waar ik al vanaf mijn vijfde jaar wekelijks kwam. Een periode die zo lang achter me ligt …. En toch, toen een vriend uit die tijd, inmiddels ex-voorzitter van de vereniging, me voorstelde om eens te gaan praten met het huidige bestuur over wat er toen was gebeurd, kwam al het verdriet weer boven. Ik twijfelde hevig: moest ik mezelf dat aandoen? Kon ik dat aan? Wat wilde ik daarmee dan bereiken? Waar begon ik aan? De twijfel verdween toen de vriend zei: ‘Je zou het niet alleen voor jezelf doen…’

Iedereen blij

Als je met een gevoel zit dat je iets wilt veranderen in je leven, zijn de bezwaren vaak zo uit je mouw te schudden. Je wilt anderen niet teleurstellen, je hebt iets beloofd, het mag niet, het hoort niet, het is gek, het kan niet… Mensen die zo’n stap wél hebben gezet vertellen vaak een heel ander verhaal. ‘Ik had het veel eerder moeten doen’, ‘Nooit gedacht dat ik zoveel positieve reacties zou krijgen’, ‘Iedereen is blij voor me’.

Persoonlijk doel

Een persoonlijk doel is een doel dat belangrijk is voor jou als persoon. Dan kan het nog altijd werkgerelateerd zijn. Voorbeelden zijn: meer rust creëren, zelf meer verantwoordelijkheid nemen, je netwerk beter leren kennen, meer ruimte voor jezelf in je leven maken, je talenten beter ontplooien. Reken er maar op dat je anderen in je omgeving ook blij mee maakt als dit soort dingen lukken. Maar hoe krijg je jezelf zo ver het écht te doen?

Working out loud

Een praktische manier om een persoonlijk doel sneller te bereiken is de ‘Working out Loud’ methode. We hebben het zelf uitgeprobeerd en bevelen het graag aan. Working out Loud is een soort praktische intervisie met een klein groepje, die twaalf weken in beslag neemt. De methode is toegankelijk stap voor stap beschreven op het internet – als je drie of vier mensen bij elkaar hebt kun je er zo mee aan de slag.

Je hoeft het niet alleen te doen

Vanaf de eerste week word je geholpen om anderen te betrekken bij jouw persoonlijke doel, en juíst daardoor beginnen er dingen te veranderen. De essentie is deze: Je hoeft het niet alleen te doen, en je doet het niet alleen voor jezelf. Ergens wist ik dat natuurlijk allang, maar dankzij Working out Loud weet ik nu ook hoe ik dat kan aanpakken. Zonder die kijk en die aanpak was dit boekje er misschien wel nooit gekomen …

Voor jouw pas op de plaats: work it out loud

  • Wat is het persoonlijke doel waaraan je de komende twaalf weken wilt werken?
  • Vraag twee of drie mensen of ze met je een working-out-loud groepje willen vormen.
  • Blok drie maanden lang elke week een uur met elkaar in je agenda.

Op www.workingoutloud.com staat de methode week voor week beschreven.

Dit is het twaalfde en laatste hoofdstuk van het TOLV e-book
‘Pas op de Plaats – 12 manieren om uit de rat race te stappen.
Je kunt het boekje via deze link gratis opvragen en bewaren op je computer.
Een cadeautje van TOLV, omdat we iedereen meer rust, ruimte en reflectie gunnen.

Heb je zin in een heel jaar Pas op de Plaats?
Met individuele coaching en drie groepsbijeenkomsten van een dag?
Verlang je naar een jaar met gegarandeerde ruimte om naar jezelf te luisteren en in actie te komen?
Kijk dan eens of ons Pas op de Plaats jaar iets voor je is.
Inschrijven kan tot juli 2018. Start september 2018.

De foto bij deze blog komt uit de film Tomorrowland.

Leave a comment

Name *
Email Address *
Website
Comment *